Un racó per a cadascú
Un racó per a cadascú

En aquesta cafeteria ubicada al barri de Cappont de Lleida es pretén fer una gran sala d'estar amb gran varietat de seients per tal que cadascú pugui trobar el racó preferit.

Beat, Cafè&Soul

Disseny d'Interiors de Cafeteria

SITUACIÓ: LLEIDA
ANY: 2012
TIPUS D’OBRA: REFORMA INTEGRAL
Àmbit: Hostaleria,
La gama cromàtica continguda atorga a aquest local una gran calma que reforça el benestar tan buscat en una cafeteria.
Una gran bancada marca l'espai central del local, la línia de barra i el paviment de fusta de roure.
La cafeteria Beat Cafè i Soul parla dels seus propietaris i d’allò que ells volien que fos el seu local: un aire industrial però amb un punt romàntic. Malgrat tenir com a referents locals amb caire industrial i caràcter propi d'un casc antic -amb parets de totxo i bigues metàl·liques- donat que es troba en un barri residencial i un edifici aixecat als anys noranta, es va apostar per buscar aquest aire però sense que semblés un decorat, sinó que quedés contingudament integrat. 

Lo Beat va néixer amb la voluntat que el local en si fos un reclam –donat que no es troba en un barri de pas- la decoració i els productes que ofereix, com la carta de cerveses artesanes, havien de fer d’aquest un lloc especial al qual acudir per a gaudir-ne. Per tot plegat es treballa sempre amb un dualisme. Per una banda tenim aquest aire industrial, que li atorguen materials com el ciment polit, els murs de bloc ceràmic lleuger pintat, el ferro pintat del rerebarra i fusteries, les tapisseries de pell, mobles envellits, totes les instal·lacions vistes i una il·luminació tècnica a base de rails i focus. Però l’altra banda ens trobem amb elements que li donen caliu i una sofisticació degudament continguda, la selecció de les teles de les tapisseries, la textura del paper de paret pintat, la fusta de roure del paviment que puja fins a la barra i els punts de llum càlida, amb làmpades daneses i punts de llum nua. 

També fan d’aquest un local molt característic la varietat d'opcions per a seure que hi trobem. L’usuari pot escollir un o altre punt del local en funció de l’hora o qui l’acompanyi i fins i tot fer-se el seu racó preferit. Si la barra és molt funcional per a quelcom ràpid, tenim per contra un sofà ampli amb pufs per a grups reduïts, butaques al voltant de tauletes de te, una àmplia bancada, taules amb cadires tradicionals tintades de negre i taules amb butaquetes de colors.


Un dels punts forts d'aquest local és el reclam des de l'exterior, sense grans reclams ni rètols, destacant l'interior per sobre de tot.
I és que, malgrat ser una cafeteria gran, es creen microespais, alguns més amplis, altres més recollits, per a veure, per a ser vist, etc. Això s’aconsegueix combinant molts recursos, l’alçada del sostre, que va des del doble espai de l'entrada fins a una altura més continguda al fons; amb mobiliari definidor de la distribució, molt ben definits com la bancada que emmarca l’espai de tarima de fusta de roure; o textures, com el mur de paper pintat confrontat amb el de "Termoarcilla". 

Un altre punt fort del local és la seua transparència i proximitat: l’absència de grans rètols, el simple nom amb vinil de tall blanc a la porta d’entrada; la fusteria amb quarterons; o una finestra de guillotina que s’obre a l’estiu. 

En aquest treball de proximitat també s’ha de tindre molt en compte el treball del disseny gràfic, obra de Latipo, que ha creat un logotip a partir d’un traç fet a mà, i li ha donat aquesta cua al nom Cafè & Soul, remarcant l'ànima amb que s'ha concebut aquest local. Finalment, la música -molt important per als propietaris- també ha sigut un punt conductor per a la gràfica; per aquest motiu s’ha jugat amb una sèrie de llenços inspirats en l’estètica del segell discogràfic Blue Note, amb el seu punt més àlgic al gran mural de la zona de doble espai de l’entrada que reprodueix una d’aquestes portades adaptades al cromatisme de la resta del local.

Crèdits

FOTOGRAFIA: SANDRA G COSANO
DISSENY GRÀFIC: LATIPO
ENG. ACÚSTICA: ACÚSTICS AMBIENT, SL
AÏLLAMENTS: JOAN PERETE
PARQUETISTA: VIPAC
FUSTERIA: ALBERT CORRETGÉ
FUSTERIA: OTNA
INSTAL·LACIONS: OLIVA PANABERA, SL
MARBRISTA: MARBRES JOAN
PINTURA: LAB PERAT
SUBM. IL·LUMINACIÓ: POZAS
IL·LUMINACIÓ DECORATIVA: ELEANOR HOME
IL·LUMINACIÓ TÈCNICA: FLOS
MOBILIARI: VERGÉS
MOBILIARI: ONDARRETA
MOBILIARI: FRANCISCO SEGARRA
TAPISSERIA: VIPAC
Top